Få hvalpen der passer til dig.

Når den store beslutning om, at købe en hundehvalp er truffet og du har fundet en rigtig god opdrætter, så kan ventetiden indtil hvalpen er født, næsten føles som evigheder.

Men vil du være rigtig godt forberedt til, at byde dit nye medlem af familien velkommen på en ordentlig måde, er der allerede nu en del ting du skal tænke over og forberede.  Når hvalpen først er født er der igen andre praktiske ting du skal forberede inden dit nye familiemedlem kommer hjem.

Læs med her, hvis du vil have gode råd og tips til hvordan du får den hvalp, der passer bedst til dig eller din familie.

Forberedelse er guld værd.

Heldigvis er det for de fleste mennesker en stor beslutning at få hund og de fleste bruger også meget tid på at finde den helt rigtige race / blanding af hund. Ofte bliver der “Googlet” kigget på billeder, diskuteret i familien. Der er i dag mange måder at få information om hvilken race der passer bedst til lige netop jeres familie.  I processen om at få fundet den helt rigtige race, der passer til alle i familien, tænkes der som regel meget på udseendet /farve og praktisk. Med praktisk mener jeg er der pelspleje, kort hår contra lang hår, skal hunden klippes/trimmes. Stor hund eller lille hund. Er det en hund der kræver meget motion osv…Det er alt sammen rigtig fint og vigtige overvejelser at gøre sig. Men der er flere og meget vigtige overvejelser at gøre sig, som ofte bliver glemt – Der står nemlig ikke så meget på google om dette emne.

Som Professionel hundeinstruktør møder jeg til dagligt hundeejere og deres hunde. Jeg ser desværre også ofte bagsiden, når der træffes et forkert valg som følge af uvidenhed.

Har du gjort dig overvejelser om din hunds temperament?

Hvalpen er født og i går og venter på at få jeres nye familiemedlem hjem og ja de 8 uger føles som rigtig lang tid.

Hvilken en af hvalpene bliver mon vores hvalp? – Får vi mon lov til selv at vælge? – Hvis vi gør hvordan skal vi så gøre det? Der er mange spørgsmål og mange holdninger til hvad der er bedst. Men en ting er sikkert er det en god opdrætter vil opdrætter til enhver tid, kende hvalpene bedst. De kender deres temperament.

En opdrætter som er sammen med hvalpene hver dag i 8 uger, er den bedste til at vælge hvilken hvalp, der passer bedst til jer. Det vil være meget naturligt at opdrætter har nogle krav og retningslinjer for køb af hvalp. De vil ofte stille nogle spørgsmål , så de bedre kan lære jer at kende. Alle gode og samvittighedsfulde opdrættere, ønsker kun det allerbedste for deres hvalpe.

Men i kan gøre denne process endnu bedre ved, at have tænkt og overvejet følgende:

 • Hvilken type hundetræning vil i gerne lave med jeres nye hund, tænk gerne 5 år ud i fremtiden.
  • Nosework
  • Rallylydighed
  • Agility
  • Konkurrence lydighed
  • etc…

  Undersøg gerne hvad der findes i jeres område, spørg fagpersoner til råds og tag gerne ud og se noget hundetræning. Online hvalpehold / begynder er også en rigtig god ide.

  • Hvordan er jeres familie?
   • Er i en dejlig stor familie, med flere børn og mange legekammerater og gæster der kommer og går.
   • Har i voksne børn, som kommer med børnebørn.
   • Er i en meget aktiv familie som gerne vil have at hunden kan komme med jer overalt. Her har i selvfølgelig også valgt en race der er mere aktivt, men der kan stadig være store forskelle i det enkelte kuld.
  • Andre overvejelser
   • Skal du bruge din hund som Terapihund, Social støttehund eller Besøgshund
   • Tal sammen i familien om, hvad der betyder mest for jer, for det er meget sjældent at man 100% kan få alle ønsker opfyldt, derfor overvej meget grundigt, hvad der betyder mest for familien og hvorfor. Er det pels, farve, størrelse, køn eller er det hundens sind og temperament, der i sidste ende betyder mest.
   • Tænk nøje over hvis i har større hjemmeboende børn. 10 år og op efter – Hvad laver de om 5 til 7 år. De fleste unge mennesker får naturligt nok andre interesser og gøremål i livet end familiehunden. Hvis det er dem der har valgt, race, køn, pels, farve og temperament og i som forældre hellere ville have haft noget andet, skal i tænke jer rigtig godt om.  Jeres hund er kun 5 år og har sandsynligvis over halvdelen af sit liv tilbage. Jeg skriver dette som Professionel hundeinstruktør, da det er noget jeg meget ofte ser i min hverdag og desværre går det ofte negativt udover familielivet og selvfølgelig også hunden.

Vi er alle forskellige og det er hundene også i deres sind og temperament. Den skal passe til jer. Derfor sæt jer ned og tænk nøje over  hvad i gerne vil lave sammen med jeres hund og hvad der betyder mest for jer.

Er det udseendet det vigtigste så begrund hvorfor – Er det kønnet så begrund hvorfor – Er det en roligere og meget social hund af sind eller det den altid livlige og aktive hund, som er klar til træning og sport.

Skriv det ned.

Det er en rigtig god proces for alle i familien at skrive ned, hvad der betyder mest og gør alle klart at i nok ikke selv, får lov at vælge hvalpen. Men har i gjort jer nogle overvejelser på forhånd, vil opdrætter med sikkerhed bedre kunne udvælge den rette hund til netop jeres familie. Hav tillid til jeres opdrætter ellers skal i købe hund et andet sted.

Mere info?

Ønsker du mere dybdegående information om mine erfaringer, både teoretiske og praktiske, eller vil vide mere om uddannelsesforløbet, så kontakt mig endelig.

Hundeinstruktør Betina Hofmann

Telefon: 30654749
E-mail: info@betina-hofmann.dk
CVR: 33677170

Hallundvej 245
9700 Brønderslev